לקוחות יקרים,
בעוד פחות מחודש, ב-1 בינואר 2025, יעלה שיעור המע"מ ב-1% — מ-17% ל-18%. בשל כך נראה התייקרות במחירי המוצרים והשירותים.
כדי להבין את השפעת העלאת המע״מ על עסקים, כדי לחלק את התשובה שלנו לשניים: עוסקים פטורים ועוסקים מורשים.
עבור עוסקים פטורים שאינם גובים מע״מ מהלקוחות, לא צפויה להיות השפעה על ההכנסות שכן מחירי השירותים שהם מציעים יישארו זהים ואינם מושפעים ממע״מ. ההוצאות של העוסקים פטורים לעומת זאת צפויות לעלות, כיוון שאינם יכולים לקזז את עלויות המע״מ מההוצאות שלהם. בעמודים 8-9 מפורט רפורמת "עסק זעיר" אשר לו יתרונות וחסרונות.
מוגש לך בזה חוזר הכולל רשימת מסמכים שיש להמציא ופעולות שיש לבצע לצורך עריכת והגשת הדו"ח האישי לשנת-2024. כמו כן, מצורפים הסברים לאופן חישוב המס ו"טיפים" נוספים.
אישורים על הכנסות (כולל הכנסות פטורות ממס):
- טופס 106 מהמעביד שלך ושל בן/בת הזוג (במידה ושני בני הזוג עובדים). אם הנך או בן/בת הזוג מועסק/ת בכמה מקומות עבודה – נא להמציא טופס 106 מכל מעביד.
- אישורים על הכנסות אחרות מהארץ ומחו"ל: הכנסות משוק ההון, ריבית, דיבידנד, מימוש תוכניות חסכון, דמי שכירות בארץ ובחו"ל, רווח מניירות ערך וכו'. במידה ונוכה מס מהכנסות אלו יש לצרף על כך אישור (טפסי 867 מהבנקים).
- אישורים על קצבאות ממעבידים (פנסיה).
- אישורים על קצבאות מהביטוח הלאומי כגון: תגמולי מילואים, דמי לידה, דמי אבטלה, דמי פגיעה בעבודה או כל קצבה אחרת מביטוח לאומי, ו/או כל מקור אחר (לדוגמא: רנטה, משרד הביטחון וכד').
- אישורים על זכיות בפרסים, השתתפות בהגרלות או בפעילות נושאת פרסים, במידה ונוכה מס מהכנסות אלו יש לצרף על כך אישור.
- מסמכים על ירושות שהתקבלו, כספים פרטיים שהתקבלו במתנה (כולל סכומים שנתקבלו מהמשפחה).
- אישורים על קבלת פיצויי פיטורין (טופס 161 ו- 161א'), מימוש קרן השתלמות, מימוש קופות גמל.
- כל הכנסה אחרת שהייתה לך ולבן/בת זוגך שלא הוזכרה לעיל.
אישורים שנתיים לעניין ניכויים וזיכויים:
- אישור על הפקדות לקרן השתלמות.
- אישור על הפקדות לקופת גמל שלך, של בן/בת הזוג ושל ילדיך.
- אישור על הפקדות לקרן פנסיה שלך ושל בן/בת הזוג.
- אישור תשלום פרמיות לביטוח חיים שלך ושל בן/בת הזוג.
- אישור תשלום פרמיות לביטוח אובדן כושר עבודה.
- קבלות על תשלום תרומות למוסדות המוכרים לצורך כך.
- אישור על תשלומים למוסד לביטוח לאומי כעצמאי.
- אישור מועצה/עירייה על מגורים ביישוב ספר בשנת המס (ביישובים הרלוונטיים בלבד).
- אם במהלך השנה נוכה מהכנסתך מס במקור עליך לפנות למנכים ולבקש אישור שנתי על ניכוי מס במקור (טופס 857).
- אישור רפואי על טיפול בילדים נטולי יכולת במידה ויש (ילדים עם לקות למידה, רק במידה וקיים אישור מוועדת השמה לחינוך מיוחד).
- אישור על אחזקת קרוב מדרגה ראשונה במוסד סיעודי במידה ויש.
- אישור על ילד נטול יכולת .
- אישור על זכאות לתואר ראשון או שני ממוסד אקדמי.
- כל אישור אחר למס הכנסה שיש בידך ולא הוזכר לעיל.
מלאי
במידה והנך מחזיק/ה במלאי עליך לבצע ספירת מלאי ליום 31.12.24. יש לערוך את ספירת המלאי בתאריך זה. במידה ואין ביכולתך לבצע את ספירת המלאי ביום זה ניתן לערוך את ספירת המלאי בכל חודש דצמבר או ינואר תוך מתן הודעה מראש בכתב לפקיד השומה. כמו כן ניתן לבצע את הספירה 10 ימים לפני או אחרי 31.12.2024 ללא הודעה לפקיד השומה. בכל מקרה שבו מתבצעת ספירת המלאי לא במועד יש לדאוג לביצוע רישום מדויק של הסחורות הנכנסות והיוצאות מהעסק בין מועד ספירת המלאי לבין תאריך הדוחות.
רשימות המלאי יכללו את כל הסחורה אשר בבעלות או ברשות העסק. סחורה השייכת לאחרים ונמצאת ברשות העסק, תירשם ברשימה נפרדת תחת הכותרת "מלאי בהשאלה". כמו כן יש לערוך רשימה נפרדת לגבי סחורה אשר בבעלות העסק ונמצאת אצל אחרים.
הרשימות חייבות לכלול את פירוט הסחורות, יחידת מדידה, כמות, מחיר ליחידה וערך כספי של המוצר. את הרשימות יש לערוך לפי הקבוצות הבאות: מוצרים מוגמרים, חומרי גלם, וחומרי עזר ועיבוד במידה ומדובר בעסק יצרני.
ערך הכספי של המלאי (שווי) יחושב לפי מחיר עלות או שוק הנמוך שביניהם(לא כולל מע"מ).
רשימות המלאי הנן חלק בלתי נפרד מספרי החשבונות של העסק ויש לשמרן במשך 7 שנים.
מלאי ללא ערך וללא נחיצות עסקית (מלאי מת) יש לרשום ברשימה נפרדת, ולחשב לפי ערך המימוש תוך ציון עלות מקורית. כמו כן יש לערוך את הרשימות בדיו, לציין את מקום אחסון המלאי, למספר את דפי הרשימות ולהחתים את מבצע הספירה על כל עמוד שנספר על ידו.
עבודה שטרם נסתיימה ועדיין בביצוע ביום 31.12.2024
יש לבצע רשימת עבודות בביצוע שתכלול בכל עבודה או פרויקט את כל העלויות וערך העבודה שהושקעו באותה עבודה עד לתום שנת המס.
רשימת חייבים וזכאים וקופה
יש לערוך רשימת חייבים וזכאים, ספירת קופה הכוללת רשימת שיקים דחויים, מזומנים וכרטיסי אשראי שיימצאו בקופתכם בסוף יום 31.12.2024.
תשלומים למס הכנסה
ניתן על פי החוק לשלם יתרת המס עבור שנת 2024 עד סוף חודש ינואר 2025 ללא ריבית והצמדה.
תשלומים לביטוח לאומי
לידיעתכם במידה ויוקדם תשלום המקדמה המיועד ל- 15.1.2025 למועד לפני 31.12.24 הוא ייכלל באישור סוף השנה, דבר המזכה בהקטנת ההכנסה החייבת בכ- 1/3 מסכום התשלום. במידה ונשלחו אליכם הפרשי שומה כדאי לשלמם לפני תום השנה מאותה הסיבה. ניתן לבצע את התשלום בהסדר שיקים או בהסדר בכרטיס אשראי. בתשלום בהסדר שיקים יכללו באישור רק תשלומים שנפרעו ואילו בהסדר בכרטיס אשראי ייכלל כל הסכום שבהסדר גם אם טרם נפרע.
יש להזדרז ולשלם חובות. זכרו! מי שלא משלם וצובר חובות בביטוח לאומי, אינו זכאי לגמלאות! (דמי לידה, שמירת הריון ופגיעה בעבודה(
תשלומים עבור שירותים
רצוי לשלם לפני תום השנה בגין שירותים שהעסק זקוק להם כגון פרסום, יחסי ציבור, אחזקה, רכישת ציוד מתכלה וכמו כן תשלומי חובות לעירייה, חשמל טלפון וכו'
מצורף רשימת הוצאות מוכרות לעסק >> https://bm-acc.co.il/2024/02/14/הוצאות-מוכרות/
הפקדות לקרן השתלמות
תשלומי עצמאי לקרן השתלמות עד לגובה 4.5% מההכנסה החייבת. לצורך פטור על מס רווחי הון בלבד סכום ההפקדה המקסימלי לשנה זו הוא בסך 20,520 ש"ח והניכוי המרבי המוכר לצורכי מס הוא בסך 13,203 ₪ (4.5% מסכום ההכנסה המקסימלי).
- תכנון מס: תכנון מס: ניתן להפקיד 20,520 והסכום כולו יהיה פטור ממס רווחי הון.
קופת גמל
סכום ההפקדה המקסימלי לקבלת הטבת מס הוא 40,838 ש"ח לשנת 2024.
הפקדות אלו נותנות חסכון מקסימאלי במס הכנסה של 16,750 ₪. סכום זה מתייחס לכל שנת המס 2024 אם במהלך השנה הסכומים האלו הופקדו, אין צורך להפקיד סכום נוסף.
קופת גמל להשקעה
קופת גמל להשקעה אינה מוכרת לניכוי במס הכנסה
ביטוח אובדן כושר עבודה
תשלומים לביטוח אובדן כושר עבודה שמשלם מעביד יוכרו לו כהוצאה עד ל- 3.5% מהכנסה חייבת של העובד ועד 2.5 פעמים שכר ממוצע במשק (24,182 ₪ לחודש) כלומר 846 ₪ לחודש .
שכיר
שמעבידו אינו משלם עבורו לביטוח זה רשאי לרכוש לעצמו את הביטוח ויוכל לדרוש ניכוי הסכום עד 3.5% מהכנסתו החייבת. הסכום המרבי אותו רשאי המעביד להפריש לעובד למרכיב התגמולים ולא.כ.ע, גם יחד מבלי שהעובד יהיה חייב במס במועד ההפקדה הינו בשיעור כולל של 7.5% משכר עד 2.5 פעמים השכר הממוצע במשק. ז"א פרמיה מרבית של 1,775 ₪ ל- 2 הרכיבים ביחד.
עצמאי
רשאי לדרוש את התשלומים עד ל- 3.5% מהכנסה חייבת של העובד ועד 2.5 פעמים שכר ממוצע במשק (24,182 ₪ לחודש). הכנסות המתקבלות עפ"י פוליסה לביטוח אובדן כושר עבודה הן הכנסות החייבות במס לפי סעיף 2(2) לפקודה כמחליפות שכר.יש לתת את הדעת לכך שאם הינך מקבל/ת פיצוי זה, יתכן וכדאי יהיה לפנות למס הכנסה ולנסות לתבוע פטור זמני ממס עפ"י סעיף 9(5) (בתנאי שתקופת אי הכושר היא מעל 6 חודשים).
תרומות למוסדות מוכרים
עפ"י ס' 46 יותר למי שתרם סכומים שמעל לרצפה של 180 ₪ זיכוי בשיעור 35% מסך התרומות למוסדות מוכרים עד לתקרה של 9,212,000 ₪ או 30% מההכנסה החייבת לפי הנמוך שבהם.
הכנסות משכ"ד למגורים בישראל
מסלול פטור – על הכנסה של עד 5,471 ₪ לחודש. במקרה שעוברים את תקרת הפטור התקרה קטנה בסכום שבו עולות ההכנסות על התקרה. כפל ההכנסה מעל התקרה החדשה תמוסה עפ"י שיעור המס השולי או 31% לפי הגבוה ביניהם. (בני 60 ומעלה מס התחלתי החל מ- 10%).
מסלול 10% מההכנסה – ניתן לשלם 10% מס על ההכנסות משכ"ד למגורים (ללא ניכוי הוצאות ופחת) את המס יש לשלם עד 30 בינואר 2023 .
מס רגיל – ניתן לשלם מס בשיעור המס השולי על הרווח (הכנסות בניכוי הוצאות ופחת).
חבות ביטוח לאומי על הכנסות מהשכרה למגורים
הכנסות משכר דירה למגורים בלבד בכל אחת מהאופציות הנ"ל פטורות מדמי ביטוח לאומי.
קיזוז הוצאות שכירות כנגד הכנסות שכירות – הקלות במסגרת חוק ההסדרים
במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2023 ו־2024 ,הוראות סעיף 122 לפקודת מס הכנסה , לפיו דמי שכירות שהפיק יחיד מהשכרת דירתו היחידה רשאי לנכות מההכנסה את סכום דמי השכירות ששילם באותה שנה עד לסכום ההכנסה מדמי שכירות או 90 אלף שקל, לפי הנמוך מבניהם. הוא יחויב במס בשיעור של 10%. תחולת ההקלה החל משנת המס 2023.
סעיף 17(12) לפקודת מס הכנסה מאפשר לנכות את הוצאות השכירות ששולמו בשל דירה שאליה עבר האדם לרגל עבודתו או עיסוקו, במשך 5 שנים מהיום שעבר לגור באותה הדירה, מתוך דמי השכירות שהוא מקבל בגין דירת הקבע שלו. כלומר, הסעיף מאפשר קיזוז זמני בין ההוצאה מהשכרת הדירה לבין ההכנסה משכירות הדירה.
לדוגמא: משה משכיר את דירתו בחיפה בסכום של 8,000 ₪ בחודש, ושוכר דירת מגורים בתל אביב בסכום של 9,500 ₪ בחודש. בהתאם להוראת החוק החדש, הוא רשאי לקזז את הוצאות השכירות 114 אלף ש"ח כנגד הכנסות שכירות בסך של 96 אלף ₪, כך שלא ישלם מס כנגד הכנסות שכירות. במקרה הזה נוצר חסכון מס של 9,200.
ניכוי הוצאות שכירות כמשרד
לדוגמא ההפוכה בה ההקלה במסגרת הוראת החוק מייצרת אי תשלום מס כנגד הכנסות שכירות, חסכון המס גבוה יותר, עצמאי בעל הכנסות גבהות במס שולי מקסימלי המכיר ברבע מהוצאות שכירות סכום של 28,500 ₪, סכום זה נותן לו מגן מס של 13,395 ₪..
במקרה דנן, העצמאי איבד את הטבת המס של 13,395 ₪ לטובת חסכון במס של 9,200 ₪.
פטור לנכה 100%
למי שנקבעה לו נכות מעל 365 יום זכאי לפטור על הכנסה מיגיעה אישית עד סך 684,000 ₪
על הכנסה שאינה מיגיעה אישית עד לסך 81,960 ₪.
למי שנקבעה נכות זמנית בין 185 יום ל 364 ימים תקרת הפטור תהיה עד 81,960₪.
מי שנכותו נקבעה לתקופה קצרה מ- 185 לא זכאי לפטור ממס.
העסקת עובדים
אם הנך מעסיק/ה עובדים וודא/י כי ברשותך טפסי 101 חתומים עבור כל העובדים לשנת 2021 לקראת השנה החדשה – 2021 – על עובדיך למלאם פעם נוספת, לעדכן שינויים במצבם האישי ולחתום עליהם. יש לצרף צילום תעודת זהות של העובד לטופס 101.
להזכירך עליך למלא טופס "הודעה לעובד – תנאי העסקתו", לכל עובד חדש וכן לכל עובד ותיק שתנאי העסקתו שונו.
היזון חוזר-גורם מתפעל
החל מ1.02.2025 חלה חובת דיווח מקוון של מעסיק על הפקדות לביטוח פנסיוני לקרן השתלמות ולקופת גמל לכלל המעסיקים.
הוצאות מוכרות
פקודת מס הכנסה מתירה לנכות מהכנסתו החייבת של אדם, הוצאות שיצאו כולן בייצור הכנסתו בשנת המס ולשם כך בלבד. כאשר עסקינן בבעל עסק שעובד מביתו, הרי שיותר לו בניכוי רק חלק יחסי של הוצאותיו.
חלק מהוצאותיו של בעל עסק מותרות לו בניכוי במלואן, כגון הוצאות החשמל של עסקו, מים, ארנונה, דמי שכירות, פחת, טלפון קווי בעסק וכו'. לעומת זאת, הוצאות אחרות מותרות בניכוי באופן חלקי בלבד, כגון:
הוצאות כיבודים במקום העסק:
יותרו בניכוי 80% מההוצאות שהוצאו לכיבוד קל במקום העיסוק של הנישום, כאשר "כיבוד קל" לעניין זה כולל שתיה קרה או חמה, עוגיות וכיוצא באלה. יודגש כי כיבוד לעובדי העסק אינו מותר בניכוי.
הוצאות אירוח:
הוצאות אירוח בארץ לא יותרו בניכוי, למעט ניכוי הוצאה סבירה לאירוח אדם שהגיע מחו"ל. במקרה כזה יש לשמור תיעוד מדויק אודות שם האורח מחו"ל, הארץ ממנה הוא בא, מטרת ביקורו, גובה הוצאות האירוח ועל מה שולמו בדיוק.
הוצאות טלפון המוחזק במקום המגורים:
הוצאות בשל החזקת טלפון שאינו נייד במקום מגוריו של הנישום, לא יותרו בניכוי זולת אם הוכח להנחת דעתו של פקיד השומה, כי בית המגורים משמש את עיקר עסקו או משלח ידו של הנישום. במקרה כזה יותרו ההוצאות באופן הבא:
(1) במידה והיו הוצאות החזקת הטלפון בסכום שאינו עולה על 23,900 ₪ לשנה, יותר בניכוי הסכום בגובה 80% מהוצאות החזקת הטלפון או חלק הוצאות החזקת הטלפון העולה על 2,400 ₪, לפי הנמוך;
(2) היו הוצאות החזקת הטלפון בסכום העולה על 23,900 ₪ – יותר בניכוי חלק ההוצאות העולה על 4,800 ₪.
הוצאות בשל שיחות טלפון לחו"ל, יותרו בניכוי גם אם ביצע אותן נישום ממקום מגוריו שאינו משמש את עיקר עסקו, אם הוכיח להנחת דעתו של פקיד השומה כי השיחות לחו"ל היו בייצור ההכנסה, ובלבד שנוהל לגבי כל שיחה רישום בדבר התאריך, השעה, יעדה של השיחה, פרטי מקבלה, משך השיחה, נושאה ומחירה המשוער.
הוצאות טלפון נייד:
יותרו בניכוי הוצאות החזקת טלפון נייד המשמש בייצור הכנסה, בסכום של 1,200 ₪ או מחצית מההוצאות, לפי הנמוך. למרות האמור, הוצאות מעביד בשל טלפון נייד, שהועמד לרשות עובד, יותרו בניכוי במלואן. יובהר כי האמור לעיל לא מתייחס לטלפון נייד המותקן באופן קבוע במרכזיה במקום עסקו או משלח ידו של הנישום.
הוצאות שהוצאו במסגרת נסיעה לחו"ל:
הוצאות שהוציא נישום בקשר לנסיעה לחו"ל אם הנסיעה והשהייה שם היו הכרחיים לייצור ההכנסה יותרו בניכוי באופן הבא:
הוצאות שהוצאו במסגרת נסיעה לחו"ל:
טיסות:
תיירים\עסקים | 100% ממחיר הכרטיס |
מחלקה ראשונה | 100% ממחיר כרטיס מחלקת עסקים. |
לינות:
7 לילות ראשונים | עד 266$ ללילה |
8-90 לילות | 75%הוצאה (114$ – 194$ ) |
מעל 90 לילות | 117$ החל מהלילה הראשון |
אש"ל בחו"ל ללא קבלות
אם נדרשו לינה כאמור עד 75 $ ליום . לא נדרשו – 125$ ליום
שכירות רכב (עם קבלות)
עד 58$ ליום
הוצאות בגין שכירת רכב בחו"ל –
הסכום שיותר בשל הוצאות שכירת רכב בחו"ל, לא יעלה על הוצאות השכירות בפועל או על 58 דולר ליום, לפי הנמוך.
הוצאות לינה לצורכי עבודה בארץ
עד 117$ ללילה – מוכר במלואו
מעל 117$ ללילה מוכר 75% מההוצאה אך לא פחות מ- 117$ ולא יותר מ- 199$.
הוצאות בגין מתנות:
יותרו בניכוי מתנות שנתן נישום באופן הבא ובלבד שנרשמו פרטי זיהוי המקבל, מקום נתינת המתנה וקבלות לאימות ההוצאה:
מתנות שניתנו בישראל – לא יותר בניכוי סכום העולה על 210 ₪ לשנה לאדם אחד;
מתנות שניתנו בחו"ל – לא יותר ניכוי סכום העולה על 15 דולר של ארצות הברית לשנה לאדם אחד.
נבהיר כי גם מתנות לעובדי העסק יותרו בניכוי עד לסכום שנתי של 210 ₪ לשנה לעובד במידה וניתנו ביחס לאירועים אישיים כגון חתונה, לידה, בר מצווה וכו'. סכום המתנה כאמור לא ייחשב להכנסת עבודה בידי העובד. היתרה שמעבר לסכום הנ"ל תיחשב כהוצאה עודפת בידי המעביד במידה שהוא חברה.
הוצאות ביגוד:
הוצאות בגין קניית ביגוד שניתן להשתמש בו רק לצרכי עבודה, יותרו בניכוי במלואן. לעומת זאת, הוצאות בגין קניית ביגוד שניתן להשתמש בו גם שלא לצרכי עבודה, ניתרו בניכוי 80% מהן.
לעניין זה "ביגוד" משמעותו בגדים, לרבות נעליים, שנועדו לשמש לצורכי עבודה ומתקיים בהם אחד מאלה:
(1) ניתן לזהות בהם, באופן בולט, השתייכות לעסקו של הנישום;
(2) על פי דין קיימת חובה ללבוש את הביגוד.
אחזקת רכב :
הוצאות אחזקת הרכב משום שהינן הוצאות מעורבות, רשות המיסים קבעה שיטה להכרה בהוצאות רכב לעצמאיים לעומת חברה .
לעצמאיים – הוצאות הרכב מוכרות לרוב בשיעור של 45%
לחברות – הוצאות הרכב מוכרות בשיעור מלא בתנאי שנזקף "שווי" בתלוש השכר של העובד לו הרכב הוצמד. לאחרונה נתקלנו ב- "מונים " המודדים את הק"מ של הרכב לנסיעות פרטיות לעומת עסקיות וזאת בכדי להפחית שת מרכיב "השווי" . לידיעתכם, בהחלטת מיסוי של רשות המיסים זקיפת השווי הינה אך ורק ע"פ תקנות מס הכנסה ולא ע"פ אומדן או חישוב אחר.
רכב תפעולי – ישנם רכבים אשר משמשים אך ורק את העסק ואינם צמודים לעובד ולא לבעל העסק. רכבים אלו נמצאים בסוף יום העבודה בעסק עצמו , לפיכך רכב העונה להגדרה זו – יוכרו כלל הוצאותיו באופן מלא. יש לזכור כי חובה עלינו לשכנע את פקיד השומה כי אכן מתקיימים לגבי רכב זה התנאים לעיל .
נוהל ביקורת פתע ממס הכנסה – מה צריך ומה לא צריך לעשות בעת ביקורת פתע:
ביקורת פתע של נציג רשות כלשהי, כשמה כן היא, היא אכן מיועדת לעריכת ביקורת בעסק והיא נערכת במסגרת ביקור פתע בעסק אותו עושה נציג הרשות הרלבנטית.
למרבה הצער, עוצמת ההפתעה עלולה במקרים רבים לגרום להתנהלות מאוד שגויה. על אף היותה מפתיעה, עדיין אין סיבה להיתפס לגמרי לא מוכנים כאשר ידוע שזה תרחיש שעלול לקרות בשלב כלשהו.
למעשה, ניתן להפוך את ההפתעה לפחות מפתיעה ע"י הכנת העסק מבעוד מועד. הנחיה ברורה של העובדים בצירוף נוהל פשוט ותמציתי ישאירו את האזור רגוע. הפקח, או כל נציג אחר יוכל לבצע את תפקידו כחוק ושגרת העסק לא תופר.
נסקור מספר עצות בנוגע לפעולות שיש או שאין לעשותן בקשר לביקורת פתע בעסק:
- יש לשמור בעסק את הניירת והמסמכים הרלבנטיים שדרושים לצורך עמידה בהוראות ו/או הצבעה על התנהלות עסקית תקינה;
- יש להכין את עובדי העסק מבעוד מועד ולתת להם הנחיות מדויקות וברורות ביחס לאופן ההתנהלות בעת ביצוע ביקורת פתע בעסק;
- יש לבקש מהמבקר להציג מסמכים/תעודות מזהים שמעניקים לו סמכות לבצע ביקורת בעסק;
- יש לבקש מהמבקר מידע ביחס למטרה המדויקת שבגינה נערכת הביקורת בעסק;
- יש להתייחס למבקר בכבוד ובנימוס;
- יש להפגין ביטחון עצמי וחוסר דאגה ביחס לפעולת הביקורת;
- יש לדאוג לכך שבעל תפקיד הבקיא בתחום שבו נערכת הביקורת בעסק ילווה באופן צמוד את המבקר במהלך ביצוע הביקורת;
- על בעל התפקיד להעניק למבקר את כל המידע וההסברים שיש בהם כדי למנוע אי הבנות והחלטות שגויות מצד המבקר וכך להביא לתוצאה חיובית של תהליך הביקורת;
- על בעל התפקיד להימנע מלנדב מידע בלתי נחוץ ולא מועיל. הדברים נכונים שבעתיים כשמדובר במידע שהינו בתחום סמכותו של עובד מקצועי אחר בעסק.
- אין הכרח שכל השאלות ייענו באופן מיידי. אם שאלה שנשאלתם לא הובנה כיאות או שאינכם בטוחים במענה לשאלה, ציינו זאת בפני המבקרים ובקשו שהות מספקת למתן מענה ראוי ובדוק.
רשות המיסים השיקה את המערכת המקוונת הייעודית המלווה את רפורמת "בעל עסק זעיר", שאושרה מוקדם יותר החודש בוועדת הכספים של הכנסת. באמצעות המערכת יכולים החל מהתאריך 26 בנובמבר 2024 בעלי עסקים העומדים בתנאים שנקבעו בחוק להירשם במס הכנסה כ"עסק זעיר" וליהנות מהתנהלות קלה יותר ומממשקים פשוטים מול רשות המיסים.
במהלך השנה, יערכו עסקים אלה חישוב מס במערכת תיאומי המס (בדומה לשכירים שעובדים בעבודה נוספת), ובתום השנה ידווחו על מחזור הכנסתם וישלמו את המס המגיע, בהתאם לחישוב שהמערכת תערוך עבורם על בסיס תיאום המס ולאחר ניכוי הוצאות בשיעור של 30% מהמחזור. ברוב המקרים, עסקים אלה יהיו פטורים מהגשת דו"ח שנתי, ובנוסף, לא יחויבו בתשלום מקדמות מס הכנסה במהלך השנה ובהגשת הצהרת הון.
מטרת הרפורמה היא להקל על אזרחים המבקשים לייצר הכנסה מעסק זעיר, כמקור הכנסה בלעדי או בנוסף למשכורת, על ידי פישוט ההתנהלות מול מערכת המס, וכך לתמוך בהגדלת הכנסות משקי הבית בישראל, לעודד תשלום מס אמת, ולהתאים את מערכת המס לשינויים שחלו בדפוסי העבודה ובכלכלה בשנים האחרונות.
הגישה למערכת המקוונת תיעשה לאחר הזדהות אישית באתר האינטרנט של רשות המיסים. במקביל להעלאת המערכת לאוויר, העלתה רשות המיסים דף אינטרנט ייעודי לרפורמה, הכולל הסברים פשוטים ומפורטים בנוגע לתנאי הזכאות, הזכויות והחובות של בעל עסק זעיר. בדף זה ניתן למצוא את הקישורים הנדרשים על מנת להירשם כבעל עסק זעיר, הן עבור עסקים קיימים והן עבור עסקים חדשים, וגישה למערכת תיאומי המס.
תקופת צינון על מעבר בין מסלולים – אם יחיד ביקש בשנת מס מסוימת להיות בעל עסק זעיר ובשנת מס שלאחריה הייתה לו הכנסה מעסק או משלח יד, אך בחר שלא להיות בעל עסק זעיר , הוא לא יוכל לשוב ולבקש להיות בעל עסק זעיר למשך שתי שנות מס נוספות.
- יש להגיש את הבקשה עד לתאריך 25/12/2024 ולבצע תיאום מס!
- בעל עסק זעיר שלא יצהיר על המחזור בפועל עד ה 31/3 בשנה העוקבת, יועבר להיות עסק רגיל, ויהיה חייב בהגשת דו"ח שנתי מלא וכל שאר החובות שיש לעסק רגיל.
מקרים שבהם עוסק לא יוכר כבעל עסק זעיר
במקרים הבאים בעל עסק לא יוכל להיחשב כבעל עסק זעיר ולא יוכל להזדכות באופן אוטומטי על 30% מהיקף הכנסותיו, גם אם מחזור הכנסותיו נמוך מ-120,000 ₪ (נכון לשנת 2024) אם מתקיים אחד מאלה:
- הוא מעסיק עובדים.
- הוא אינו מנהל פנקסים קבילים.
- הייתה לו בשנת המס הכנסה שלא מיגיעה אישית.
- חלק מהכנסתו התקבל מאדם שהוא מעסיקו בשנת המס.
- חלק מהכנסתו יוחס אליו מ"תאגיד שקוף" (חברה שכל הכנסותיה והוצאותיה מיוחסות לבעלי מניותיה).
- יותר מ־25% מהכנסתו התקבלו מקרוב או ממי שהיה מעסיקו במהלך שלוש שנות המס הקודמות.
- הוא בעל שליטה ב"חברת מעטים" (חברה שנשלטת על ידי עד 5 בני אדם).
הגדרות נוספות:
- עסק זעיר הוא לא בהכרח עוסק פטור- גם עצמאי שמסווג כעוסק מורשה יכול להיחשב כבעל עסק זעיר. הסיווג של עצמאי בתור עוסק פטור או עוסק מורשה רלוונטי לחובתו לגבות מע"מ ולהתנהלות מול מס ערך מוסף. סיווג עצמאי כבעל עסק זעיר רלוונטי להתנהלות מול מס הכנסה ולזכות לקזז באופן אוטומטי 30% מההכנסות כהוצאה מוכרת.
- בעת הגשת הדוח השנתי למס הכנסה, בעל עסק זעיר רשאי לקזז באופן אוטומטי סכום של 30% מהכנסותיו, ולהתייחס לסכום זה בתור הוצאת מותרות בניכוי (הוצאות מוכרות), מבלי להציג קבלות או חשבוניות בפועל. בעל העסק הזעיר יוכל לקזז סכום זה, ללא כל תלות בהיקף הוצאותיו בפועל, וגם אם לא היו לו כלל הוצאות.
- העסק חייב לנהל ספרים תקינים, כולל רישום תקבולים ותיק תיעוד חוץ. מי שיתפס באי ניהול ספרים תקין לא יוכל להיות בעל עסק זעיר – וזוהי נורת האזהרה הראשונה שאומרת שגם מי שרוצה להיות בעל עסק זעיר חייב לנהל רישום מסודר של תקבולים, ותיק תיעוד חוץ ואם הוא עוסק מורשה ניהול ספרים על פי סוג עסקו.
קישורים מומלצים:
מס נוסף על הכנסות גבוהות
יחיד אשר הכנסתו החייבת בשנת המס עלתה על 721,560 שקלים חדשים (הסכום יתואם למדד), יהיה חייב במס נוסף על חלק הכנסתו החייבת העולה על סכום זה בשיעור של 3%.
המונח "הכנסה חייבת" כולל את כל סוגי ההכנסות לרבות הכנסה מרווח הון ושבח מקרקעין, ואולם לגבי מכירת זכות במקרקעין בדירת מגורים – רק אם שווי מכירתה עולה על 5,008,000 מיליון שקלים חדשים (נכון לשנת 2021) והמכירה אינה פטורה ממס לפי כל דין.
שיעור מס החברות בשנת 2024:
שיעור מס החברות הינו 23%
הערה: כל האמור במאמר זה נכתב כדעה אישית בלבד על סמך ניסיון האישי ואין להסתמך עליה באופן בלעדי. התוכן המוצג אינו בגדר המלצה, עצה או חוות דעת. ואינו מחליף התייעצות מקצועית. משתמש או קורא הפועל על פי האמור במאמר באופן בלעדי, עושה את זה על סמך דעתו ואחריותו בלבד.
נא לעדכן אותנו על שינויים במצב המשפחתי (ילדים, נישואין, גירושין), כתובת, מס' הטלפון, מס' הפקס וכתובת דוא"ל
נא להעביר למשרדי את כל המסמכים והדו"חות הנזכרים לעיל מיד עם הכנתם
צוות המשרד עומד לרשותך, נשמח לסייע בכל שאלה